Scroll Top

Ελιά – πιστοποιημένα φυτώρια 

Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πλέον παγκοσμίου φήμης Μεσογειακής Διατροφής με ανεκτίμητη διατροφική αξία, που από το 2013 συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο ελληνικός ελαιώνας αριθμεί περίπου 160 εκατομμύρια ελαιόδενδρα εκ των οποίων τα 40 εκατομμύρια περίπου, αντιπροσωπεύουν επιτραπέζιες ποικιλίες του δέντρου και τα 120 εκατ. ελαιόδενδρα ελαιοποιήσιμες ποικιλίες [ΕΙΚΟΝΑ (1)]. 

DIAGRAMMA ELION-GR

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ

Η επιτραπέζια ελιά έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό (εξάγεται 90%+ του τελικού προϊόντος), σε περισσότερες από 100 χώρες, αυξάνοντας το εθνικό εισόδημα κατά 600+ εκατ. ετησίως, φέρνοντας την Ελλάδα στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις εξαγωγές του προϊόντος.

Η παραγωγή ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών για επιτραπέζια χρήση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Σε μια κανονική ελαιοκομική περίοδο στην επιτραπέζια χρήση οδηγούνται 300.000+ τόνοι ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών. Οι ελληνικές εξαγωγές του προϊόντος έχουν σχεδόν διπλασιάσει την αξία τους την τελευταία δεκαετία.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Αδιαμφισβήτητα, το ελαιόλαδο είναι το εθνικό προϊόν της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι η 3η ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας 5ετίας να ξεπερνά τους 260.000 τόνους με συνεχώς αυξανόμενη την αξία των εξαγωγών.

Το ελληνικό ελαιόλαδο παράγεται σχεδόν σε όλη την παραλιακή Ελλάδα από εξαιρετικές, σε παγκόσμια κλίμακα, ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Με τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής να είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα νησιά Αιγαίου, νησιά Ιονίου κλπ.

Ελιά – πιστοποιημένα φυτώρια