Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Αναβαθµίζεται η Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς στο Ινστιτούτο Υποτροπικών

Διεθνής γίνεται η “Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς” που τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί στο “Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου” του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στα Χανιά.

Την αναβάθμιση της Συλλογής ήλθαν να πιστοποιήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και του Ινστιτούτου Γενετικής της Κόρδοβας της Ισπανίας, οι οποίοι βρέθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Ινστιτούτο Ελιάς και περιηγήθηκαν το χώρο της “Εθνικής Συλλογής” μαζί με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς, υπεύθυνο για την Εθνική Συλλογή κ. Γιώργο Κουµπούρη.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ποικιλομορφία και στην ελιά» δήλωσε στα “Χ.Ν.” η κ. Angjelina Βelaj, υπεύθυνη για την γενετική τράπεζα της ελιάς του Ινστιτούτου της Κόρδοβα, την μεγαλύτερη παγκοσμίως, συμπληρώνοντας παράλληλα πως: «Όταν θέλω να εξηγήσω τον όρο “τράπεζα γενετικού πλάσματος” (germplasm bank) σε αγρότες και παραγωγούς συνηθίζω να λέω ότι οφείλουμε να έχουμε ένα χώρο ασφαλείας, μια τράπεζα όπου θα εκεί θα έχουμε όλα τα σημαντικά είδη. Οι δικές µας συλλογές βοηθούν στην ποικιλοµορφία που οι αγρότες κράτησαν για χρόνια.»

Σύμφωνα µε τα στοιχεία του Ινστιτούτου υπάρχουν πάνω από 2000 ποικιλίες ελιάς στον κόσμο, εξ΄ αυτών οι 200 είναι χαρακτηρισμένες. «Όταν πηγαίνουµε στα χωράφια βλέπουµε λίγα είδη. Στην Ελλάδα την Κορωνέικη, την καλαµατιανή ελιά, την τσουνάτη, στην Ιταλία την Frantoio, στην Ισπανία την Picual, την Αlbequina ή την Hojiblanca. Ο άνθρωπος θέλει να καλλιεργεί τα είδη ελιών που είναι πιο παραγωγικά όµως εµείς θα πρέπει να δούµε ότι οι ντόπιες ποικιλίες µερικές φορές είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες ή ακόµα και στις κλιµατικές αλλαγές. Το να διατηρήσουµε την ποικιλοµορφία της ελιάς δεν είναι κάτι που έχει να κάνει µε το παρελθόν αλλά µε τις µελλοντικές γενιές» είπε η κα Βelaj.Παράλληλα µίλησε µε θερµά λόγια για το “Ινστιτούτο Ελιάς” και τους ερευνητές του τονίζοντας πως «είµαστε σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον γνωριζόµαστε και συνεργαζόµαστε χρόνια µε τους επιστήµονες του Ινστιτούτου και θέλουµε να δούµε πως η εθνική συλλογή σας µε ελιές µπορεί να προχωρήσει µερικά βήµατα µπροστά και να γίνει µέλος του κοινού δικτύου των διεθνών συλλογών ελιάς. Για αυτό και η προτροπή που προς τους αγρότες, τους παραγωγούς, είναι να είστε δίπλα στους Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες και να τους συμβουλεύεστε όταν θέλετε να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε καλλιέργεια και ειδικά της ελιάς.»

Στην αντιπροσωπεία των επιστημόνων συμμετείχε και ο κ. Lhassane Sikaoui, από το Μαρόκο, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ελιάς στο “Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο”. «Η Ελληνική εθνική συλλογή είναι ενδιαφέρουσα και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει διεθνής όπως και άλλες επτά διεθνείς συλλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο. Η κα Βelaj, είναι η πλέον ειδική και έμπειρη σε αυτά τα θέματα» επισήμανε.

Για το Ινστιτούτο Ελιάς ο κ. Γιώργος Κουµπούρης υπογράµµισε πως στόχος του επιστηµονικού ιδρύµατος είναι να προχωρήσει στην αναβάθµιση της συλλογής του και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Accessibility Toolbar